Η επιλογη για το απο που θα αγοράσουμε χρυσό βασίζεται σε βασικούς άξονες λογικής και γνώσης που έχετε δικαίωμα αλλα και που κατα καποιο τρόπο επιβάλλεται να σκεφτείτε και να  ρωτήσετε πριν την αγορά σας.

Να σας αρεσεις το σχεδιο του κοσμήματος, αλλά να ρωτάτε την προέλευσή του καθως υπάρχουν πλέον στην Ελληνική αγορά πολλά κοσμήματα που παρασκευάζονται σε τρίτες χώρες π.χ. Τουρκία και Κίνα. Πολλές φορές παρατηρείται να έχουν αντιγράψει σχεδια γνωστών οικων παραγωγής κοσμημάτων ή και άλλα ευρωπαϊκά Ελληνικά και Ιταλικά τα οποία προσφερονται σε χαμηλότερη τιμη! Αυτό συμβαίνει διότι δεν γίνονται οι απαραίτητοι κρατικοί έλεγχοι και τα κοσμήματα αυτά ακόμη και αν αναγράφουν την καθαρότητα του χρυσού π.χ. 9,14,18 καράτια αυτό δεν ανταποκρινεται στην χημική τους ανάλυση επομένως σας "κλέβουν" στην αναγραφόμενη ποιότητα και σας προσφέρονται σε μια πιο ελκυστική τιμή. Συνηθως οι προσμίξεις που περιέχουν ειναι με αυξημένες ποσότητες σε αργιλο και χαλκό με αποτέλεσμα να μαυρίσουν ή να αλλοιωθούν σε συντομο χρονικό διάστημα. Επίσης πολλες φορες κατα την αντιγραφή κοσμημάτων προκειμένου αυτα να έχουν την ίδια οπτική εικόνα αλλα να είναι οικονομικότερα παραγονται κουφια με αποτέλεσμα να είναι ελαφρύτερα. Σε πολλές δε περιπτώσεις έχουμε δει σε μεγάλου μεγέθους απάτες να παρασκευάζονται κουφια κοσμήματα και στη συνέχεια να γεμίζονται με σιδερένιες λάμες, με σιλικόνη και άλλα υλικά τα οποία ζυγίζονται και πωλούνται ως χρυσός σε καλή για οσους δεν το γνωρίζουν τιμή πέφτοντας θυματα των απατεώνων.

Ολοι οι κατασκευαστες κοσμημάτων στον κόσμο είναι υποχρεωμένοι να σφραγίζουν με τον μοναδικό κωδικό παραγωγής τους τα κοσμήματα καθως και δίπλα απο την σφραγίδα αυτή να υπάρχει η σφραγίδα της καθαρότητας του χρυσού ειτε σε καράτια είτε σε ποσόστοση επι τοις χιλίοις π.χ. 585 που σημαίναι 585/1000=14καράτια. Αν αυτά είτε το ένα είτε το άλλο είτε και τα δύο δεν υπάρχουν σίγουρα τα κοσμήματα αυτά είναι αμφιβόλου  ποιότητας. (Συνηθως οι προσμίξεις που περιέχουν ειναι με αυξημένες ποσότητες σε αργιλο και χαλκό με αποτέλεσμα να μαυρίσουν ή να αλλοιωθούν σε συντομο χρονικό διάστημα).


Τι είναι το λογικό;;;;

Εαν εσεις η οποιοσδήποτε άλλος είχε ενα κομμάτι χρυσού είτε κόσμημα είτε ορυκτό συγκεκριμένης καθαρότητας αυτό δυναται να πουληθεί ακόμη και στην τράπεζα της Ελλάδας στην τρέχουσα τιμή χρυσού όπως αυτή καθημερινά ανακοινώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Τραπεζας της Ελλάδας απο την διεθνή τιμή του χρυσού απο το διεθνές χρηματιστήριο πολύτιμων Μετάλλων.

Αρα αν κάποιος σας πουλά μια καλή ποιότητα σε φθηνή τιμή και δεν είναι άμεσος συγγενής σας που σας αγαπά,  δεν υπάρχει περίπτωση να σας χαρίσει χρήματα! Κατι άλλο συμβαίνει! Το πιθανότερο είναι να σας εξαπατά!


Χρυσή Λίρα

Κυκλοφορούν πολλές λίρες αντίγραφα των κανονικών λιρών Αγγλίας που είναι προϊόν  παραχαραξης και απάτης. Βεβαια έχουν χρυσό απλά σε χαμηλότερο ποσοστό. Δηλαδή και εδώ υπάρχει μια μικρή ή μεγάλη κλοπή σε αγνοιά σας και πιθανα να σας προσφέρονται σε μια "κάλη" τιμή. Η προέλευση τους τις χαρακτηρίζει συνήθως και είναι Λιβανεζικης ή Ιταλικής κοπής. Υπάρχουν πολλές διακυμάνσεις τιμής που φθάνουν ακόμα και τα 100 ευρώ διαφορά απο την αυθεντική λίρα Αγγλίας. Επειδή το φαινόμενο είναι διεθνώς διαδεδομένο και πολλοί είναι κάτοχοι τετοιων λιρών και έχουν πέσει θυματα απάτης οι Τράπεζες ανα τον κόσμο όπως και η Τραπεζα ελλάδος βγάζουν καθημερινά ανάλογα και με τιμή του χρυσού Δελτίο τιμών για όλες τις χρυσές λίρες ακόμη και για τα αντίγραφα κακής ποιότητας προκειμένου ο καταναλωτης να ξερει τις πραγματικές τιμές αυτών. Για τον ίδιο λόγο υπάρχουν ειδικά μέτρα που χρησιμοποιούνται για να πιστοποιούν την αυθεντικότητα των λιρών. Οι διαφορές δεν είναι ορατες στο μάτι ούτε στην ζυγαριά για αυτό μην εμπιστευεστε γυρολόγους που σας προτείνουν ευκαιρίες. Αλλωστε και πάλι οι τράπεζα Ελλάδος αναλαμβάνει και την αγορά όλων των λιρών αρα και πάλι κανεις δεν θα σας χαριζε χρηματα εφ όσον η τράπεζα θα του έδινε περισσότερα  απο την πιθανή ευκαιρία που σας προτείνει.


Οπως καταλαβένετε το σημαντικότερο ρόλο σε κάποιον που δεν γνωρίζει ειναι να εμπιστευτεί κάποιον στην αγορά του χρυσού που έχει έδρα και τον βρίσκει και που θα του απαντήσει με τιμιότητα σε καθε του ερώτηση.