Μπαταρίες Ωρολογίων


Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Πρώτα απο όλα θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να κανουμε μια προσπάθεια όλοι μαζί και να συνεισφέρουμε στο περιβάλλον! Στην επιχείρησή μας μπορείτε να φέρετε όλες τις παλιές άδειες μπαταρίες ρολογιών , ακουστικών, και άλλων συσκευών που παίρνουν τις λεγόμενες μπαταρίες κουμπιά, Με δική μας φροντίδα προωθούνται στις ειδικές μονάδες ανακύκλωσης καθώς ειναι πολύ τοξικές για το περιβάλλον και θα ήταν κρίμα να καταλήξουν σε χωματερές και γενικότερα ελευθερες στο έδαφος. Μπορεί ο όγκος τους να μην είναι μεγάλος αλλά τόσο ο αριθμός τους όσο και η τοξικότητα τους τις κάνει αρκετά βλαβερές. 


Αλήθεια θα πηγαίνατε να σας εξετασει και να σας συνταγογραφήσει φάρμακα κάποιος που δεν είναι γιατρός?

Πως επιτρέπετε στον εαυτό σας να ανοίξει το ρολόι σας κάποιος που δεν είναι ειδικός και ιδίως αν αυτό αξίζει πολλά;

ΠΙΣΤΕΎΕΤΕ ΌΤΙ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΠΕΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ" ΜΠΑΤΑΡΊΕΣ? 

Λαθος απλά  προστατεύει την περιουσία σας. Δεν γίνεται κανείς πιο πλούσιος πουλώντας πιο ακριβά μπαταρίες! Μιλάμε για διαφορά μηδαμινής αξίας!

Κατά πρώτο και κύριο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κανείς δεν πρέπει να αφήνει κάποιον ο οποίος δεν είναι ωρολογοποιός να ανοίγει το ρολόϊ του και αυτό για τους εξής λόγους:

 α. Αν το ρολόι σας είναι μηχανικό υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν άξονες και γρανάζια απο κάποιον που δεν ειναι εκειδικευμένος και πιστοποιημένος τεχνίτης.

β. Αν το ρολόι σας είναι ηλεκτρονικό που σημαίνει ότι είτε είναι αναλογικό είτε ψηφιακό αλλα δουλεύει με την μπαταρία πρέπει επίσης να ανοίγεται απο εξειδικευμένο προσωπικό καθώς υπάρχει περίπτωση να ακουμπήσει κάποιο αντικείμενο "εργαλείο¨ η ακόμα και δάκτυλο με στατικό ηλεκτρισμό και να καψει το πηνίο - πυκνωτή, να τον γρατζουνίσει και να τον αχρηστεύσει σταδιακά, να σπάσει τις επαφές της μπαταρίας ή ακόμη και να χάσει μικρά βιδάκια που κρατουν την μπαταρία στη θέση τους. Τα παραπάνω είναι όλα όσα εμείς οι ωρολογοποιοί συναντάμε πολυ συχνά όταν μας φέρνουν ρολόγια που ανοίγουν άσχετοι με το επάγγελμα άνθρωποι και κάνουν ζημιά και επειδή φυσικά το ρολόι μετα την αλλαγή της μπαταρίας δεν δουλεύει σας λένε απλά ότι έχει άλλη βλάβη και δεν φταίει η μπαταρία. Φυσικά ο μέσος καταναλωτής δεν μπορεί να γνωρίζει εάν η ζημια όντως υπήρξε στο ρολόι απο πριν η εάν έγινε απο αυτόν που το άνοιξε. Οταν δίνουμε ένα ρολόι σε κάποιον που δεν είναι εκπαιδευμένος για ότι συμβεί την ευθύνη την φερουμε εμείς!

 Αλλη μια συχνή αμέλεια που συναντάμε απο μέρους μη επαγγελματιών ωρολογοποιών που ανοίγουν ενα ρολόι για αλλαγή μπαταρίας είναι να τους σπάνε οι φλάτζες τις οποίες δεν διαθέτουν ως ανταλλακτικά και να μην μπορουν να τις αντικαθιστούν. Αλλά το "εγκλημα" είναι να μην ενημερώνουν τον πελάτη με αποτέλεσμα σε κάποια επαφή με το νερό αυτα να παίρνουν νερό μέσα τους και να καταστρέφονται! Για αυτό μπορείτε και επιβάλλεται να ρωτάτε εσεις αν επιλέξετε κάποιον μη εκπαιδευμένο ανθρωπο να ανοίξει το ρολόι σας εαν όλα είναι εντάξει με τη φλάτζα και τη στεγανότητα του ρολογιού σας.

1. Ολες οι μπαταρίες ωρολογίων ανακυκλώνονται και διασπούνται και καλο είναι να συγκεντρώνονται και να παραδίδονται στα σημεία αλλαγής μπαταρών ωρολογίων, ώστε να μη μολύνουμε το περιβάλλον.

2. Οι μπαταρίες όπως όλα τα αντικείμενα εχουν ποιότητες και μηχανισμούς τεχνολογίας 

  •            Για παράδειγμα η Ελβετικής κατασκευής μπαταρίες ή ευρωπαϊκής κατασκευής που απευθύνονται σε ρολόγια υψηλής ωρολογοποιϊας έχουν πιστοποιημένη διάρκεια εως και 60% περισσότερο απο τις κοινές μπαταρίες. Επίσης διαθέτουν μια μικρή εφεδρική ενεργειακή αποθηκη εσωτερικά που τους επιτρέπει να δίνουν επιπλέον ενα εως 2 μήνες κίνησης σε ελβετικούς μηχανισμούς με το σύστημα μετακίνισης του δευτερολεπτοδείκτη ανα 3 μετατοπίσεις διαστημάτος. 
  •          Οι ¨ακριβές" μπαταρίες έχουν επιπρόσθετα εσωτερική μεμβράνη μια και περισσότερες που προστατεύουν τους μηχανισμούς απο τα υγρά της μπαταρίας που είναι τοξικά ,  σε περίπτωση που λήξουν και παραμείνουν στο εσωτερικό του μηχανισμού του ρολογιού. Οταν λήγουν οι μπαταρίες είτε φουσκώνουν ειτε εκλύουν τα υγρα τους στο μηχανισμό με αποτέλεσμα να κανουν πολύ μεγαλύτερες ζημιές στους μηχανισμούς ακόμη και ολική καταστροφή.
  •         Οι μπαταρίες που είτε είναι ληγμένες είτε είναι πολύ κοντα στην ημερομηνία λήξης τους διδονται πολύ φθηνότερα απο τις λεγόμενες ¨φρέσκες¨ ακόμη και αν είναι της ίδιας εταιρείας. Έτσι σε μια επώνυμη μπαταρία σε ενα καταστημα μπορούμε να την βρούμε σε αξία 3 ευρώ και σε άλλο 5 ευρώ! Κανονικά μπαταρίες που η ημερομηνία λήξης τους είναι λιγότερο απο έξι (6) μήνες δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε ρολόγια αλλα να οδηγούνται στην ανακύκλωση. Μπαταρίες κάτω των (3) τριών ευρώ συνήθως είναι ληγμένες ή Κινέζικης κατασκευής είτε ανωνυμων εταιριών με φθηνα υλικά κατασκευής και χωρίς καμμία προστασία μεμβράνης για τα τοξικα υγρά. Οι μπαταρίες πρώτης ποιότητας μπορεί να φθάσουν μέχρι το ποσό των 15 ευρώ.
  •         Ο μέσος χρόνος ζωής μιας μπαταρίας ωρολογίων δεν θα πρέπει να είναι λιγότερος από 12 μήνες (1 έτος) για την ένδειξη ώρας. Σε περίπτωση που ο μηχανισμός διαθέτει χρονογράφο δεν θα πρεπει να είναι σε συνεχή λειτουργία διότι θα μειώσει την ζωή της μπαταρίας στο ημισι.  Ορισμένοι μηχανισμοί μπορούν να δουλεύουν με μια "φρέσκια¨ μπαταρία μέσης και άνω ποιότητας ακόμη και για 3 έτη. 
  •          Ζητηστε απο τον ωρολογοποιό σας να γραψει στο εσωτερικό (στο καπάκι που κλείνει τον μηχανισμό σας) την ημερομηνία με το ονομά του για να έχετε σίγουρη ενδειξη και αδιαμφισβοίτητη για την διάρκεια και την ποιότητα της μπαταρίας που σας τοποθέτησε.
  •           Μπορείτε να ζητησετε να δείτε τη συσκευασία της μπαταρίας πριν σας την τοποθετήσει η οποία σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης αναγράφει την ημεομηνία λήξης.
  •            Προτιμάτε επώνυμες μπαταρίες όπως Energizer, Sony, Renata.
  •            Τα επώνυμα καταστήματα όπως το κατάστημα ΠΑΝΙΔΗΣ δίνουν εγγύηση στον καταναλωτή για τον ελάχιστο χρόνο διάρκειας - ζωης της μπαταρίας το (1) ένα έτος και εάν αυτή "σταματησει" νωρίτερα αναλαμβάνουν το κόστος αντικατάστασης χωρίς χρέωση του καταναλωτή.

Η επιχείρηση ΠΑΝΙΔΗΣ σας καλύπτει με δωρεάν αλλαγή μπαταρίας στο νέο ρολόι που αγοράσατε για τον πρώτο χρόνο απο την ημερομηνία αγοράς του. Καθώς επίσης σας καλύπτει και το κόστος στεγανοποίησησς εαν αυτό υπόκειται στην κατηγορία των αδιάβροχων ρολογιών απο 10 BAR / 10 ATM / 100 M και άνω.

Εχετε υπόψη σας ότι η εργοστασιακή εγγύση  ειναι συνήθως στα 2 έτη, αλλά υπάρχουν και ρολόγια στην συλλογή μας που παρέχουν εργοστασιακή εγγύηση 5 ετών σε όλα τα μέρη του ρολογιού ακόμη και στα αξεσουάρ του π.χ. λουρί δερμάτινο. Η προϋπόθεση κάλυψης και αποδοχής ενός ρολογιού με εγγύηση απο τα επίσημα σερβις των εταιριών είναι το ρολόι να μην έχει ανοιχτεί προηγουμένως από κανέναν άλλο πλην του πωλητή η του επίσημου τμήματος σερβις της εταιρείας. Σε ειδικά δε μοντέλα η συσταση της επίσημης αντιπροσωπείας απαιτεί το ανοιγμα του ρολογιού μόνο απο το επίσημο σερβις τους.

Ένα άλλο συχνό φαινόμενο το οποίο συναντήσαμε έντονα το 2019 είναι οτι κάποιοι στους οποίους πήγαν καταναλωτές προκειμένου να τους αντικαταστήσουν την μπαταρία του ρολογιού τους δεν διέθεταν το συγκεκριμένο τύπο μπαταρίας και αντι αυτού τοποθέτησαν κάποια άλλη!  Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα την σταδιακή φθορά των ηλεκτονικών στοιχείων και των πυκνωτών των ρολογιών που φάνηκε μετά ακόμη και από την πάροδο 6 μηνών καθως το μέγεθος της μπαταρίας, η ταση της, η επαφή στα σωστά σημεία της μηχανής και της τροφοδοσίας των ηλεκτρονικών μηχανισμών, όπως και η ποιότητά της επιδορούν άμεσα η μακροπρόθεσμα στο θάνατο του μηχανισμού. 

Συμβουλή: Εάν είστε κάτοχος Ελβετικού ή άλλου ακριβού ρολογιού που είναι Ευρωπαϊκής κατασκευής προτιμάτε να πληρώνετε μπαταρίες επώνυμες διότι προστατεύεται το αντικειμενό σας και την τσέπη σας! Το κόστος μιας ζημιάς απο φθηνη μπαταρία μπορεί να είναι πολύ μεγάλο. Ενας σοφός έλεγε δεν είμαι τόσο πλούσιος να αγοράζω φθηνα πράγματα!  Μην αναζητάτε ευθύνη σε άλλους γιατί ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του.

https://www.panidis.gr/%CE%A5%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%91%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7