Αγιος Βαλεντίνος - 14 Φεβρουαρίου - Ημέρα Ερωτευμένων

Αγιος Βαλεντίνος - 14 Φεβρουαρίου - Ημέρα Ερωτευμένων

Ημέρα των ερωτευμένων - Αγιος Βαλεντίνος - Η αληθινή ιστορία!

Ποιος ήταν ο 'Αγιος Βαλεντίνος -Η αληθινή ιστορία

Ποιος ήταν ο Αγιος Βαλεντίνος -Η αληθινή ιστορία

STORIES


-A+A

Η 14η Φεβρουαρίου είναι η μέρα που γιορτάζει ο Άγιος Βαλεντίνος και έχει καθιερωθεί ως η μέρα των ερωτευμένων, αφού σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο συγκεκριμένος άγιος είναι ο προστάτης των ζευγαριών. Ποιος ήταν όμως στην πραγματικότητα ο Άγιος Βαλεντίνος;

Καταρχάς στις 14 Φεβρουαρίου εορτάζεται η μνήμη του καθολικού ιερέα  Βαλεντίνου, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη του Via Flaminia, το 270 μ.Χ. στους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου.

Ο Βαλεντίνος καταδικάστηκε σε θάνατο, επειδή τελούσε γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια, διαδίδοντας και στερεώνοντας έτσι τη χριστιανική πίστη.

Ουσιαστικά η Καθολική εκκλησία όρισε τον εορτασμό της μνήμης του στις 14 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που... συμπίπτει με μια παγανιστική τελετή γονιμότητας, τα Λουπερκάλια (στις 15 Φεβρουαρίο

Οι θρύλοι για τον Αγιο Βαλεντίνο

Ωστόσο, ποτέ δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για ένα πρόσωπο ή δύο διαφορετικούς άγιους με το ίδιο όνομα. 

Σύμφωνα με τον κυρίαρχο θρύλο, ο Βαλεντίνος, ήταν ιερωμένος που έζησε τον 3ο αιώνα και κρυφά από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο τον Γοτθικό (που βρισκόταν τότε στην εξουσία), πάντρευε ερωτευμένα ζευγάρια Χριστιανών και γενικά βοηθούσε τους Χριστιανούς, γεγονός που θεωρούνταν έγκλημα. Συνελήφθη για την πράξη του αυτή και φυλακίστηκε, ωστόσο ο αυτοκράτορας αρχικά αποφάσισε να του δώσει χάρη, μέχρι που ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό και ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Ωστόσο ο Βαλεντίνος επέζησε από τον λιθοβολισμό κι έτσι τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου του 169.

Ένας άλλος θρύλος ωστόσο λέει ότι ο Βαλεντίνος ήταν πρώην επίσκοπος του Terni, μίας πόλης στην νότια Umbria (έτσι λεγόταν τότε η κεντρική Ιταλία) και βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό, όταν ο δικαστής Αστέριος, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της Χριστιανικής θρησκείας τον έβαλε σε μία δοκιμασία. Του παρουσίασε την τυφλή θετή του κόρη και του είπε ότι αν την κάνει να βρει το φως της θα έχει ότι ζητήσει. Πράγματι εκείνος αποκατέστησε την όραση της κόρης και ο δικαστής ταπεινωμένος τον ρώτησε τι θέλει να κάνει. Ο Άγιος Βαλεντίνος του είπε να σπάσει μέσα σε τρεις μέρες όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που έχει και στη συνέχεια να βαπτιστεί. Ο δικαστής το έκανε και στη συνέχεια βάπτισε και όλη του την οικογένεια, ωστόσο αυτή η μεταστροφή του μεγάλου δικαστή δεν άρεσε στον αυτοκράτορα Κλαύδιο, ο οποίος συνέλαβε τον Άγιο Βαλεντίνο και η κατάληξη και αυτού του θρύλου είναι ακριβώς η ίδια με του προηγούμε

Αλλος θρύλος στηρίζει μεν την ιστορία με τον δεσμοφύλακα, αλλά υποστηρίζει ότι ο Αγιος Βαλεντίνος ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του στην οποία έστελνε γράμματα υπογράφοντας: Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου. 

Και οι θρύλοι δεν έχουν σταματημό... 

Μία άλλη ιστορία θέλει τον Άγιο να παρεμβαίνει σε καυγά ερωτευμένων προκειμένου να επέλθει μεταξύ τους ειρήνη. Συγκεκριμένα η ιστορία αναφέρει πως «Ο άγιος κάποια μέρα ενώ καλλιεργούσε στον κήπο του τριαντάφυλλα, άκουσε ένα ζευγάρι να μαλώνει πολύ έντονα. Εκείνος έκοψε ένα τριαντάφυλλο, βγήκε στο δρόμο πλησίασε το ζευγάρι και τους παρακάλεσε να τον ακούσουν. Τους πρόσφερε το τριαντάφυλλο τους ευλόγησε και η αγάπη επανήλθε ανάμεσα τους, λίγο αργότερα αυτοί επέστρεψαν και ζήτησαν στον άγιο να ευλογήσει το γάμο τους».

Πώς εξαπλώθηκε η γιορτή 

Τη σημασία που έχει σήμερα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου την απέκτησε τον 14ο αιώνα, όπου συνδέθηκε με την έννοια της ευγενούς αγάπης και την πρώτη γραπτή αναφορά του ως αγίου την συναντάμε το 1382 στο ποίημα Το Κοινοβούλιο των Πτηνών (Parlement of Foules) του Τζέφρι Τσόσερ.

Λόγω των συγκεχυμένων πληροφοριών, δεν αναφέρεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε, ενώ και η Καθολική εκκλησία υποβίβασε τη γιορτή του σε απλή τοπική εορτή.

Με το πέρασμα του χρόνου, η γιορτή πέρασε από την Ιταλία στην Ευρώπη και από τη Βρετανία στην Αμερική.

Σήμερα η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι επίσημη εορτή στην Αγγλικανική Κοινωνία, καθώς και στην Λουθηρανική Εκκλησία. Στην περιοχή της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ωστόσο, ο Άγιος Βαλεντίνος ο Πρεσβύτερος γιορτάζεται στις 6 Ιουλίου και ο Ιερομάρτυρος Άγιος Βαλεντίνος (Ο Επίσκοπος του Τerni), γιορτάζεται στις 30 Ιουλίου. Παρόλα αυτά, λόγω της γενικής ασάφειας του βίου του συγκεκριμένου Αγίου, έχει καθιερωθεί το όνομα Βαλεντίνος ή Βαλεντίνη να γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου, την επικρατέστερη ως ημέρα θανάτου του συγκεκριμένου αγίου και το διακοσμημένο με άνθη λείψανο του Αγίου Βαλεντίνου εκτίθεται στην βασιλική εκκλησία Saint Mary in Cosmedin στη Ρώμη.

Στην Ελλάδα, το 1994, ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Γιάννης Χατζηφώτης, πρότεινε να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου, που τιμάται στις 3 Ιουλίου.

Ο Υάκινθος καταγόταν από την Καισάρεια της Καπαδοκίας και υπηρετούσε ως κουβικουλάριος (θαλαμηπόλος) του ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού. Άνθρωπος εμπιστοσύνης του αυτοκράτορα, ο Υάκινθος προσηλυτίσθηκε στον Χριστιανισμό, προκαλώντας την οργή του Τραϊανού, που όταν το έμαθε διέταξε να τον φυλακίσουν χωρίς να του δίνουν καθόλου φαγητό, εκτός κι αν ήθελε να φάει ειδωλόθυτα. Σαράντα μέρες πέρασε έτσι ο Υάκινθος, χωρίς να αγγίξει τα ειδωλόθυτα. Την 41η, όμως, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο, σε ηλικία 20 ετών...

Read More  
Έθιμα απο ολο τον κόσμο - 14 Φεβρουαρίου - Ημέρα Ερωτευμένων

Έθιμα απο ολο τον κόσμο - 14 Φεβρουαρίου - Ημέρα Ερωτευμένων

Εθιμα ανα τον κόσμο - Ημέρα των ερωτευμένων - Αγιος Βαλεντίνος - Η αληθινή ιστορία!

Αγίου Βαλεντίνου – Τα πιο παράξενα έθιμα στον κόσμοΤο yellowday σου προτείνει

Πολλά έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί για την τόσο αμφιλεγόμενη αυτή γιορτή, τόσο για την προέλευση όσο και για την ουσία της, αλλά το γεγονός παραμένει πως πρόκειται για μία ακόμη αφορμή για να απολαύσει κανείς όμορφες, ζεστές στιγμές με τους αγαπημένους του. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπως και στην Ελλάδα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται με δώρα που ανταλλάσσουν οι ερωτευμένοι και τα καταστήματα γεμίζουν από κάρτες, κόκκινες καρδιές, αρκουδάκια, λουλούδια, κοσμήματα και σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς. Κάποιοι λαοί όμως απολαμβάνουν τη μέρα αυτή τηρώντας μερικά πολύ πρωτότυπα έθιμα, γεμάτα χιούμορ, υπέρμετρο ρομαντισμό αλλά και την κρυφή προσδοκία για την εύρεση της αληθινής αγάπης.


Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία τα ζευγάρια έχουν δύο… γιορτές των ερωτευμένων, μία αφιερωμένη στις γυναίκες και μία στους άνδρες, που τις γιορτάζουν όμως μαζί και τις δύο! Στις 14 Φεβρουαρίου είναι οι γυναίκες αυτές που προσφέρουν δώρα στους άνδρες και μάλιστα κάτι πολύ συγκεκριμένο, σοκολατάκια! Υπάρχουν μάλιστα δύο είδη σοκολάτας, ειδικά για τη μέρα αυτή. Η “Giri” (σημαίνει υποχρέωση) είναι η σοκολάτα που προσφέρεται σε φίλους, συγγενείς και συναδέλφους και η “Honmei” (σημαίνει αγαπημένος) είναι αυτή που προορίζεται για τον σύντροφο κάθε γυναίκας. Οι γιαπωνέζες προτιμούν να φτιάχνουν μόνες τους τη σοκολάτα Honmei και οι άντρες τους ανταποδίδουν την ευγνωμοσύνη τους γι’ αυτές και την αγάπη τους, ακριβώς έναν μήνα μετά, στις 14 Μαρτίου, στη Λευκή Μέρα (“White Day”), προσφέροντάς τους λευκή σοκολάτα που μπορεί να συνοδεύεται και από κάποιο άλλο δώρο! 

Νότια Κορέα

Στη Νότια Κορέα ο εορτασμός πάει ένα βήμα παραπέρα… Όποιος δεν είχε τη χαρά να δώσει ή να λάβει δώρο στις 14 Φεβρουαρίου ή στις 14 Μαρτίου έχει μία τρίτη ευκαιρία να γιορτάσει! Στις 14 Απριλίου, λοιπόν, οι ελεύθεροι και οι ελεύθερες ντύνονται στα μαύρα και πενθούν τη μοναξιά τους -ή μήπως γιορτάζουν την ελευθερία τους;–  τρώγοντας jajangmyeon, ένα πιάτο με νουντλς σε μαύρη σάλτσα φασολιών!  

Κίνα

Στην Κίνα τα ερωτευμένα ζευγάρια προσεύχονται στους ναούς για ευτυχία και τη νύχτα αναζητούν στον ουρανό τα άστρα Altair και Vega στην ετήσια συνάντηση των δύο -“καταδικασμένων” να ζούνε χωριστά- ερωτευμένων άστρων, σύμφωνα τον αρχαίο κινέζικο μύθο. Οι νεαρές ελεύθερες Κινέζες προσφέρουν πεπόνια και άλλα φρούτα στην Zhinu (Vega) και προσεύχονται για να τις βοηθήσει να βρουν έναν καλό σύζυγο και να έχουν μία ευτυχισμένη ζωή. H γιορτή των ερωτευμένων στην Κίνα γιορτάζεται την έβδομη μέρα του έβδομου μήνα, κατά τη διάρκεια του Qixi festival και όχι όπως είθισται στον υπόλοιπο κόαμο, στις 14 Φεβρουαρίου.  

Μαλαισία-Σιγκαπούρη

Στη Μαλαισία και στη Σιγκαπούρη οι ανύπαντρες γυναίκες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα… εσπεριδοειδή. Συγκεντρώνονται στις όχθες και στις γέφυρες του ποταμού της πόλης και πετούν πορτοκάλια στα οποία έχουν προηγουμένως γράψει το όνομά τους και το τηλέφωνό τους ελπίζοντας πως θα το βρει ο άνδρας των ονείρων τους! Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, στη Μαλαισία, όπως και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες, ανάμεσα στις οποίες το Πακιστάν, η Ινδονησία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Ινδία, ο εορτασμός της συγκεκριμένης μέρας έχει απαγορευτεί και τιμωρείται με ποινή...:(

Δανία

Οι Δανοί αντιμετωπίζουν με περισσότερο χιούμορ τη γιορτή αλλά και με μία δόση σασπένς! Οι ερωτευμένοι άνδρες στέλνουν ρυθμικά χιουμοριστικά μηνύματα που γράφουν μόνοι τους αποκλειστικά για την αγαπημένη τους, υπογράφοντας «κρυπτογραφημένα». Πιο συγκεκριμένα, σχηματίζοντας το όνομά τους με τελείες πάνω στο χαρτί. Αν η παραλήπτρια μαντέψει ποιος είναι ο αποστολέας τότε δικαιούται ένα πασχαλινό αυγό εκείνη τη χρονιά. Αν όχι, τότε ο αποστολέας μπορεί να πάει και να αποκαλυφθεί «απαιτώντας» εκείνος πια το αυγό του! Βέβαια, με το έθιμο αυτό, που λέγεται Gaekkebrev, δε λείπουν και οι παρεξηγήσεις… 


Ηνωμένο Βασίλειο

To πιο “επικίνδυνο” έθιμο της ημέρας για τους νεαρούς βαλεντίνους είναι ότι κάθε δίσεκτο έτος, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι οι γυναίκες αυτές που κάνουν πρόταση γάμου στους άνδρες! Ευτυχώς αυτό συμβαίνει μόνο κάθε 4 χρόνια… Στην Ουαλία πάλι, το παραδοσιακό δώρο (όχι αποκλειστικά για τη γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου) είναι ένα ξύλινο κουτάλι που είναι διακοσμημένο με καρδιές, λουκέτα, κλειδιά, πέταλα, κόμπους και ένα σωρό άλλους συμβολισμούς! Κατά τα άλλα οι βρετανοί συνηθίζουν να στέλνουν ανώνυμες κάρτες στους συντρόφους τους, ενώ συχνές είναι και οι καταχωρήσεις «αγάπης» σε τοπικές εφημερίδες!!!  

Ιταλία

Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται με τον συμβατικό τρόπο, υπάρχει μία πόλη που… δικαιωματικά ντύνεται στα κόκκινα και το γιορτάζει με τριήμερο γλέντι. Μιλάμε βέβαια για την Βερόνα, την πόλη όπου, κατά τον Σαίξπηρ, έζησε το πιο διάσημο ερωτευμένο ζευγάρι, σύμβολο της αιώνιας αγάπης, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα. Με σλόγκαν «αν αγαπάς κάποιον φέρ’ τον στην Βερόνα», η πόλη υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες και διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις, ενώ βραβείο απονέμεται στο καλύτερο ερωτικό γράμμα από αυτά που στέλνονται κάθε χρόνο στο fun club της Ιουλιέτας!

Νότια Αφρική

Στη νότια Αφρική η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι ημέρα ερωτικών εξομολογήσεων προς τους άνδρες από τις κρυφές τους θαυμάστριες και μάλιστα δημοσίως! Πώς; Οι γυναίκες καρφιτσώνουν στα μανίκια τους καρδιές με το όνομα του κρυφού τους έρωτα! Το έθιμο αυτό αναβιώνει από την αρχαία Ρώμη και τα Λουπερκάλια, όπως ονομαζόταν η γιορτή, η οποία σύμφωνα με πολλούς συνδέεται και με τον σημερινό εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου.

Φιλανδία-Εσθονία-Βραζιλία

Τι κοινό μπορεί να έχουν τρεις τόσο ανόμοιες μεταξύ τους χώρες; Εδώ κανείς δεν αισθάνεται άσχημα την συγκεκριμένη μέρα επειδή δεν έχει ταίρι, γιατί πολύ απλά η 14η Φεβρουαρίου είναι πολύ περισσότερο η γιορτή της αγάπης παρά των ερωτευμένων. Ονομάζεται μάλιστα “Friend’s Day” στην Φιλανδία και την Εσθονία. Το ίδιο ισχύει και στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής με τη διαφορά ότι στη Βραζιλία η lover’s day, όπως ονομάζεται, γιορτάζεται στις 12 Ιουνίου γιατί η 14η Φεβρουαρίου συμπίπτει πολύ συχνά με το πολύ πιο δημοφιλές καρναβάλι!Στον Καναδά πάλι, τα παιδιά είναι αυτά που προσφέρουν κάρτες αγάπης προς τους φίλους, τους γονείς αλλά και τους δασκάλους τους!


Αν δεν έχεις ακόμα εμπνευστεί για έναν πιο πρωτότυπο εορτασμό, μην ανησυχείς καθόλου. Το κλασικό δε χάνει ποτέ την αξία του. Ένα ρομαντικό δείπνο για 2 με μαγευτική θέα είναι πάντα ένας πολύ όμορφος τρόπος να περάσεις τη βραδιά με το άλλο σου μισό, ενώ αν ψάχνεις για κάτι πιο χαλαρωτικό, δοκίμασε ένα Spa αποκλειστικά για ζευγάρια, που σίγουρα θα σας φέρει πιο κοντά. Ένα κόσμημα διαλεγμένο με αγάπη, μερικά σοκολατάκια, ένα μπουκέτο λουλούδια ή και ένα μόνο κόκκινο τριαντάφυλλο είναι αρκετό για να δείξεις την αγάπη σου. Στο yellowday θα βρεις σίγουρα αυτό που ψάχνεις για μία ξεχωριστή ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου… στην Ελλάδα!


πηγή http://blog.yellowday.gr

Read More